Spørgsmål og svar om mærkningsordningen

Feriehusudlejernes Brancheforening ejer og administrerer mærkningsordningen for energiforbedrede feriehuse, Koglemærket - Fokus på energi. Mærkets krav er udviklet af Viegand Maagøe og verificeret af en uvildig tredjepart, DEM (Danish Energy Management).

Mærkningsordningen er forhåndsgodkendt af Forbrugerombudsmanden.

Dansk Kyst- og Naturturisme er partner i udviklingen af mærkningsordningen, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

For at opnå mærket, skal dit feriehus som minimum opfylde mærkets krav til niveau 1: Bronzekogle - Fokus på energi. Vi foreslår, at du læser kravene og sammenholder dem med dit feriehus. Du finder kravene til mærkningsordningen her

Du finder hjælp til appen her, hvor vi har samlet alt, hvad der vedrører brug af appen og vejledning i at svare på de spørgsmål om feriehuset, du møder i appen.

For at bruge appen, skal du logge på med dine brugeroplysninger, der er knyttet til dit feriehus.

For at få tilsendt brugeroplysninger til appen, skal du først udfylde en webformular. Herefter kan du logge på appen, vælge 'Tjeklister' og vælge 'Koglemærket - Fokus på energi'. 

Hvis appen er tom, er det med andre ord fordi, du ikke har logget på med brugeroplysninger.

Udfyld webformularen, så modtager du brugeroplysninger, så du kan logge på og svare på spørgsmål om dit feriehus.  

'Byger der går og kommer, det er den danske sommer’. Det kan med andre ord godt være køligt og nødvendigt at varme et sommerhus op – også om sommeren. Desuden bliver feriehuse i stigende grad brugt hele året. Derfor giver det god mening at kunne skelne mellem feriehuse, der opfylder mærkets minimumskrav til isolering, og huse, der ikke gør.

Mærket gælder alle årets 365 dage, på den måde er det også muligt at skelne udlejningshuse fra hinanden i vinterhalvåret, hvor det giver ekstra god mening for gæsterne at leje et feriehus, der opfylder mærkets minimumskrav. 

Minimumskravene sikrer, at feriehuset er energiforbedret inden for områder, hvor forbrug er uundgåeligt, og hvor potentialet for energibesparelser samtidig er størst.

90 % af feriehusets energiforbrug er omfatter af minimumskravene til Bronzekogle - Fokus på energi.

Herunder kan du se, hvordan feriehusets energiforbrug fordeler sig.

 

Kilde: Viegand Maagøe, Baggrundsnotat til mærkningsordningen 2024. 

Et køleskab, der kan holde flere år endnu, skal naturligvis ikke kasseres. 

Kravene til mærkningsordningen er udviklet og verificeret af specialister inden for energiforbrug og -renovering – og på den baggrund godkendt af forbrugerombudsmanden. Hvis dit køleskab ikke opfylder mærkets krav, kan feriehuset ikke få tildelt Koglemærket – Fokus på energi. Der er vigtigt at gæsterne kan have tillid til, at der er en reel energigevinst ved at leje et givent feriehus.

Måske andre kan have glæde af et køleskab, der mangler et lille nyk for at opfylde kravene.

Der kan være udfordringer med at isolere bevaringsværdige huse, der er underlagt lovkrav om at bevare facade og indvendige udtryk. Derfor indeholder mærkningsordningen mulighed for at kunne opnå mærket med kompenserende tiltag. Princippet er, at energibesparelsen ved de kompenserende tiltag skal være større end besparelsen ved det krav, der ikke kan efterkommes. Således skal der overkompenseres med 5%.

Læs om ansøgning med kompenserende tiltag her.

Der kan være rationelle og gode grunde til, at huse ikke passer ind i mærkningsordningen. Derfor er der mulighed for, at husejeren i visse tilfælde kan kompensere for mangler ift. kravene til mærkningsordningen med en ekstra indsats på andre områder.

De kompenserende tiltag skal give fleksibilitet ift. de mange forskellige feriehuse, ældre huse og bevaringsværdige huse, der af forskellige årsager ikke kan opfylde mærkets minimumskrav til Bronzekogle – Fokus på energi.

Kompenserende tiltag er ikke en genvej til mærkningsordningen, hvorfor der skal overkompenseres med 5% for at sikre forbrugeren et alternativ, der er mindst lige så energiforbedret, som dét kravene lægger op til. 

Læs mere om ansøgning med kompenserende tiltag her. 

Det er naturligvis vigtigt at energiforbedre helårshuset. Men det er også en god ide at energiforbedre feriehuset – ikke mindst et feriehus, der udlejes og bliver brugt både af husejer, familien og gæster. Jo mere feriehuset bliver brugt, jo større potentiale for energibesparelser, hvis huset er energiforbedret ud fra kravene til mærkningsordningen. Det får både du som husejer og gæster glæde af. 

Gæsterne kommer for at opleve variationen i det danske landskab, som feriehusene er en helt naturlig del af. Feriehusene fortæller deres egne historier og er måske lige så forskellige som de gæster, der lejer dem. Når du vedligeholder og sætter dit feriehus i stand, øger du chancerne for, at dit hus kan holde mange år fremover. Samtidig er du med til at holde igen ift. den klimabelastning, som byggebranchen står for. Hele 40% af den globale CO2-udledning og 30% af Danmarks CO2-udledning kommer fra bygge- og anlægsbranchen (kilde: Concito).

Du kan lade kravene til mærkningsordningen guide prioriteringen af renoveringsopgaver og energiforbedringstiltag. På Bolius’ hjemmeside kan du også få inspiration til at bevare det eksisterende, renovere og sætte dit feriehus i stand. 

Vi ønsker at engagere alle husejere i mærkningsordningen. Feriehuse med pool og spa er typisk større og forbruger mere energi end mindre huse, derfor skal disse feriehuse også energiforbedres, så de kan bidrage til at nedbringe energiforbruget i danske feriehuse.

Energiforbruget i et feriehus med pool/spa kan ikke sammenlignes med energiforbruget i et almindeligt feriehus.

Gæsterne skal informeres om, at energiforbruget i pool- og spa-huse er væsentligt højere end i feriehuse uden. 

Koglemærket - Fokus på energi indikerer, at feriehuset opfylder en række krav til energiforbedringstiltag, der kan nedbringe energiforbruget med op til 45% (jf. energiberegninger fra mærkningsordningens baggrundsnotat). 

Når du udlejer dit feriehus, er det gratis at søge om at få tildelt Koglemærket – Fokus på energi. Dit feriehus skal dog opfylde mærkets krav.

Affaldssortering i feriehusene er en god idé. De fleste gæster og husejere er vant til at affaldssortere. Ansvaret for affaldssortering i feriehusene ligger hos kommunerne, og her er der vidt forskellige affaldssystemer. Derfor skal feriehuset efterleve reglerne for sortering i den kommune, hvor feriehuset ligger. Det betyder, at husejer skal gøre det muligt for gæsten at sortere inde i huset efter de gældende regler i kommunen.

Mærkningsordningen guider dig til de energiforbedringstiltag, der har størst effekt på energiforbruget. Når du er med i mærkningsordningen, vil dit feriehus stå stærkere i markedsføringen over for gæsterne. Alle feriehuse, der har opnået mærket, bliver vist med logo for mærkningsordningen på bureauernes bookingsider fra 2025.

Som husejer får du selv, lige som gæsterne, glæde af energiforbedringerne, der vil have positiv effekt på feriehusets energiforbrug. Når du vedligeholder dit feriehus, forlænger du husets levetid, så du kan have glæde af dit feriehus i mange år fremover. 

Markedet for ladestandere til elbiler er i rivende udvikling. Der er både mange udbydere og mange forskellige ladeløsninger med og uden abonnement. Da en privat ladestander har et klimaaftryk fra selve produktionen, er det ikke nødvendigvis den rigtige løsning at stille krav om ladestander ved feriehuset. Derfor stiller mærkningsordningen i første omgang krav til lademulighed inden for en rimelig afstand på niveau 3: Guldkogle - Fokus på energi. Vi følger udviklingen og vil justere mærkets krav til lademulighed for elbil, når det er mere entydigt, hvilke(t) krav mærket skal indeholde.  

Mærket gælder i 3 år efter tildeling. Herefter skal du som husejer ansøge om mærket igen. Kravene vil løbende blive justeret. Når vi lancerer mærket i 2024, vil der være fokus på energi. Vi forventer efterfølgende at tilføje krav om mere biodiversitet, affaldssortering, indeklima m.m. for at kunne levere en egentlig bæredygtig certificering i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme frem mod 2030. 

Mærkningsordningen bliver etableret på det danske udlejningsmarked i løbet af 2024. Herefter vil der blive udviklet en løsning for feriehusejere, der ønsker at blive en del af mærkningsordningen, men ikke udlejer deres feriehus. Vi kender endnu ikke de nærmere detaljer for denne udbredelse af mærkningsordningen. 

Turisterne efterspørger i stigende grad mere bæredygtige ferieløsninger. Særligt tyske og hollandske turister stiller krav til bæredygtighed, når de tager på ferie. For at styrke den bæredygtige udviklingen inden for feriehusudlejning i Danmark er medlemmer af Feriehusudlejernes Brancheforening gået sammen om at udvikle og finansiere mærkningsordningen, som et gratis og frivilligt tilbud til feriehusejere, der udlejer deres feriehuse. 

I den nationale turismestrategi har regeringen et mål om 70% certificeret bæredygtige overnatninger i 2030. Mærkningsordningen er Feriehusudlejernes Brancheforenings første bidrag til den grønne omstilling af feriehusene, der i 2023 stod for 23 mio. overnatninger. 

Med 43.000 udlejningshuse i Danmark, der i stigende grad udlejes over hele året, kan selv små energiforbedrende tiltag gøre en forskel, når vi taler om feriehusenes bidrag til at nedbringe klimaaftrykket. Det samlede antal feriehuse i Danmark er 220.000. Det er huse fra forskellige perioder, gamle som nye, store som små. Fælles for dem er, at det er en god idé at være opmærksom på energiforbruget og løbende forbedre feriehuset. Der er tre primære kilder til CO2-aftrykket i Danmark: Bolig, transport og mad (kilde: Concito). Koglemærket – fokus på energi lægger ud med at vise en hensigtsmæssig retning, når det gælder energiforbedringer og nedbringelse af klimaaftrykket fra danske feriehuse.

Videncenter Bolius’ hjemmeside kan du finde gode råd og vejledning til at bo mere bæredygtigt. 

Greenwashing bliver brugt om markedsføring, hvor virksomheder giver indtryk af, at deres produkter eller serviceydelser er mere miljø- og klimavenlige, end de reelt er. Ifølge markedsføringsloven er det ikke tilladt at vildlede forbrugerne. Med klimakrisen er der kommet særligt opmærksomhed på greenwashing både fra EU og Forbrugerombudsmandens side. Mærkningsordningen for energiforbedrede feriehuse, Koglemærket – Fokus på energi, skal bidrage til den grønne omstilling inden for turismen, men det er vigtigt, at gæsterne ikke vildledes til at tro, at de nu holder bæredygtig ferie. Vi tilbyder en mærkningsordning for energiforbedrede feriehuse, ikke en bæredygtig mærkningsordning. 

Mærkningsordningen er ejet af Feriehusudlejernes Brancheforening og støttet af:

Støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Kan vi hjælpe?

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til mærkningsordningen eller brug for input til at komme videre med din ansøgning til mærkningsordningen. 

Se kontaktoplysninger
Feriehusudlejernes Brancheforening

Vandkunsten 3, 3.
DK-1467 København K
CVR-nr: 91877651

Hovednummer:+45 96 30 22 44

Persondatapolitik

 

Andre sider

Søger du Ankenævnet for Feriehusudlejning?

Gå til Ankenævnet

Besøg Feriehusudlejernes Brancheforening på LinkedIn

Gå til Feriehusudlejernes Brancheforening på LinkedIn